Domaine Le Grand Cailleau

Wetenswaardigheden

Ons Domaine ligt net buiten Bougneau, 3 km van Pons, een middeleeuwse stad op een rots, die zeker een bezoekje waard is. In het centrum staat nog een vestingtoren uit de 12e eeuw, het enig overgebleven gedeelte van de oude vesting.  Daaromheen liggen kleine, met geschiedenis overladen straatjes versierd met torentjes, boogjes, trappen, een kapel en herenhuizen. Steegjes leiden naar de lager gelegen stad, waar de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella halt hielden bij het Hôpital Neuf, in 1160 gesticht door Geoffroy III de Pons. Dit monument heet nu het Hôpital des Pèlerins (ziekenhuis van de pelgrims) en is in 1998 opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.
In de omgeving zijn tal van activiteiten waaraan u kunt deelnemen en bezienswaardigheden die u kunt bezoeken. Fietstochten en wandeltochten, de prachtige omgeving nodigt iedereen hiertoe uit. Het hart van de Charente-Maritime is een groot geschiedenisboek onder de blote hemel. Vele Romaanse abdijen en kastelen maken deel uit van die rijkdom. De belangrijkste steden in het binnenland bezitten vele historische monumenten die absoluut een bezoekje waard zijn. Zoals Saintes, de Romeinse stad met arena’s, thermen en triomfboog of de prachtige Cathédrale Saint Pierre en Abbaye-aux-Dames.

   

Ook Saint-Jean-d’Angély en Pons die deel uit maken van de route Santiago de Compostella, mag u niet missen. Dit geldt ook voor Surgères met de Middeleeuwse ommuring en het kasteel en de oude stad van Jonzac. 

Kuuroorden zijn er op 20 km (Jonzac). De thermen Heurtebise in Jonzac, in de Romaanse Haute Saintonge in het hart van de vallei van de Seugne, zijn gevestigd in een in Europa uniek historisch holengebied. Dit kuuroord weet gezondheid en genoegen te combineren. De zeer moderne infrastructuur is geopend van maart tot september. Hier worden reumatische aandoeningen (artrose, artritis, osteopathie) verzorgd, evenals neus-, oor- en keelaandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen, dankzij een geneeskrachtig water van 61°C dat uit de Soennabron afkomstig is. Dit warme water bevat  extreem veel sulfaat en werd in 1979 op 1862 meter diepte ontdekt. De kuren zijn vooral medisch, maar de thermen bieden ook mini-gezondheidskuren aan van 6, 9 of 12 dagen, die op maat worden gemaakt voor het terugvinden van tonus en evenwicht. Het kuuroord voorziet in de meest vooruitstrevende technieken en werkwijzen, die worden ingezet door  competent personeel. 
De rivier de Seugne, op 5 minuten, doorkruist de stad en de omgeving, en vormt een kalm toevluchtsoord. De oevers van het riviertje vragen om rustgevende en idyllische wandelingen. Het is ook een bijzonder visrijk riviertje, tot grote vreugde van visliefhebbers.
Ieder weekend "Brocante" (vlooienmarkt) in de nabije dorpjes. Prachtige golfbaan in Saintes op 18 km bij ons vandaan. Cognac is het product van een dubbele distillatie van de witte wijnen uit de streek en een rijping in eiken vaten. Het productiegebied omvat de Charente-Maritime, een groot deel van de Charente en enkele gemeenten uit de Dordogne en de Deux-Sèvres. Het gebied omvat 80.000 hectare en de cognac die hier wordt geproduceerd wordt naar meer dan 155 landen geëxporteerd. 

  
Sinds de dubbele distillatie werd geïntroduceerd in de 17e eeuw is de methode dezelfde gebleven: de “brouillis” die het product is van een eerste distillatie van zure, licht alcoholhoudende wijnen, wordt opnieuw gedistilleerd. 

Het product van deze “bonne chauffe” blijft gedurende minstens twee jaar en soms wel tientallen jaren rijpen in eiken vaten. Dit eikenhout van grote kwaliteit is dusdanig poreus dat de sterkedrank in contact is met de buitenlucht, die zijn natuurlijke eigenschappen aan de cognac overdraagt tijdens de rijping. 

De Etapes du Cognac laten u van dorp tot dorp, tussen de Charente en de 

Charente-Maritime, kennis maken met de tradities van de wijnbouw, de gastronomie en het erfgoed die behoren bij de wijngaarden in de Charente-Maritime die de naam Cognac voeren. De etappes omvatten bezoeken aan wijnkelders en distilleerderijen, proeverijen en verkoop bij de producent. 

De populaire stranden van Saint-Georges-de-DidonneOp 30 minuten afstand ten zuiden van Royan, vanaf de hoge kalkrots waar het grote strand eindigt, begint Saint-Georges-de-Didonne, een badplaats gelegen aan de monding van de delta van de Gironde. Nog een stukje verder naar het zuiden ligt een andere rots, die van Vallières, met een vuurtoren uit 1900 die uitkijkt over de kleine haven van de gemeente. Deze twee "bergen" vormen een mooie plek voor wandelingen, met bewegwijzerde paden die u een prachtig uitzicht bieden op zee en op de kust. Tussen de twee rotsen in ligt de beschermde kustweg van Vallières, die langs de oude, bruisende stad kronkelt en langs een lang zandstrand. Dit strand, dat meer dan twee kilometer lang is, is een echt sieraad voor Saint-Georges-de-Didonne. Het ligt in het hart van de gemeente en heeft zijn bruisende karakter weten te behouden.  


In de Charente-Maritime (en binnen een uur te bereiken)

De dierentuin La Palmyre in Royan, met zijn 1600 dieren. Dit is de grootste dierentuin van Frankrijk en één van de mooiste van Europa, waar u dieren van alle continenten aantreft.

Fort Boyard, een stenen fort midden op zee, halverwege het Ile d’Aix en het Ile d’Oléron gebouwd als bescherming tegen de Engelsen.

De Paléosite van Saint-Césaire, een interactief prehistorisch centrum, waar u een reis maakt in de voetsporen van de Neanderthalers met Pierrette, een Neanderthalermeisje waarvan de overblijfselen hier in 1979 gevonden zijn.

De Jardins du Monde in Royan, waar u een levensgroot avontuur wacht in het hart van een tropische kas vol orchideeën, het mistlabyrint of de Japanse tuin.

Het Aquarium in La Rochelle,om te dromen en de zee te leren kennen en begrijpen, in één van de grootse aquariums van Europa. En nog veel meer wat ik u graag tijdens een aperitiefje wil vertellen, indien u dat op prijs stelt.